• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Yayınlarımız

YY Ya çevre ya enerji!

Çevre

Termik santral sorunu üç yıl sonra çözümlenecek

Ya çevre ya enerji

Elektriksiz mi kalacağız yoksa ormansız ve denizsiz mi? Aslında hem elektriğimiz olsun, hem tertemiz doğamız. Eğer taa işin başında önlem alınsaydı, Gökova can çekişir duruma gelmeyecekti.

Enerji üretim ünitelerinin çevreye verdikleri zararı ortadan kaldırmak için geçtiğimiz ay beklenen adım atıldı. Bu adımla Yatağan Termik Santralı'nın filtre sisteminin yapım çalışmaları başlamış oldu.

Ne var ki, bu başlangıç her şeyin yoluna girdiği anlamına gelmiyor. Yatağan Termik Santralı arıtma tesisinin tamamlanması için en az iki yıl gerekiyor. Bu süre içinde tam kapasite ile enerji üretiminin sürmesi halinde çevreye verdiği zarar da sürecek.

Üstelik, sadece Yatağan'ın arıtma ünitesine kavuşmasıyla iş bitmiyor. Santralların çevreye verdikleri zararın önlenmesi için Yeniköy ve Kemerköy santrallarının da aynı iyileştirmeden geçmeleri gerekiyor. Ama Kemerköy'ün arıtma ünitesinin yapımına ancak önümüzdeki aylarda başlanabilecek. Yeniköy için ise şimdilik tarih verilemiyor.

Neden hepsi birden yapılamıyor sorusunun yanıtı ise tek sözcükten ibaret; parasızlık!

Yapıma başlandı

Bilindiği gibi bu üç santral, kirliliğe yol açtıkları için çevreciler tarafından mahkemeye verilmişti. Aydın 1. İdare Mahkemesi, üç santralın da üretimlerini durdurmasını kararlaştırmıştı.

Ancak mayıs ayında verilen bu karar bölgenin elektriksiz kalması anlamına geliyordu. Üstelik tam turizm mevsimine girilmişti.

Elektrik kesintisinin başlaması tepkileri de beraberinde getirdi.

Çevre mi enerji mi ikileminde turistlere rezil oluruz baskısıyla bu raund enerjinin zaferiyle sonuçlandı. O zamanki hükümet üretime devam kararı aldı.

Kısa adı TEAŞ olan Türkiye Elektrik Üretim ve İletim A.Ş.'ne ait 3 termik santral üretimlerini sürdürdü.

Tabii bunun faturası da çevre kirliliği olarak önümüze konuldu.

Faturanın ağırlığı karşısında kolları sıvamaktan başka çıkar yol olmadığı görüldü ve geçmişte yapılan hatadan dönülerek arıtma tesisi yapımını derhal başlatma kararı alındı, ardından da Başbakan Mesut Yılmaz tarafından düğmeye basıldı.

Eğer işler yolunda giderse, önümüzdeki üç yılın sonunda bu üç santralın çevreye verdikleri zarar yönetmeliklerde belirtilen sınırların altına inecek.

Ama o zamana kadar santrallar çevreyi kirletmeye devam edecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin verdikleri bilgiye göre, Gökova'da kül dağları oluşturan Kemerköy Termik Santralı'nın arıtma tesisi yapımına, ihale tamamlanmasına ve sözleşme imzalanmasına rağmen, Hazine ile kredi görüşmelerinin bitirilememesi yüzünden başlanamıyor. Böylece Gökova arıtma tesisine ancak temel atımından 34 ay sonra kavuşacak. Santralın bu sürede tam kapasite ile çalışması için linyit kömürünün yanı sıra fueloil ile de çalışmasını sağlayacak olan "kazanların modifikasyonu ve ilave yakıt tesislerinin yapılması" çalışmaları da TEAŞ tarafından bir yıl içinde tamamlanacak.

Hangisini seçeceğiz?

Yeniköy santralına yapılacak arıtma ünitesiyle ilgili ihalenin ise teklifleri değerlendiriliyor. Baca gazı arıtma ünitesini yapacak firma belirlendikten sonra yapım 32 ay sürecek.

Yapılan çalışmalar, termik santralların çevreye verdikleri zararın en aza indirilmesi gerekliliğine hükümetin de inandığını ortaya koyuyor. Ancak, TEAŞ Genel Müdürü Arif Demirkıran farklı düşünüyor.

Demirkıran, üç santralın da çevreye önemli bir zararı olmadığını savunuyor ve arıtma tesisleri yapılana kadar santralların kapatılması durumunda Ege bölgesinin enerji sıkıntısı çekeceğini söylüyor.

Üretim durunca elektrik sıkıntısı çekileceği biliniyor. Ancak, üretim sürünce çevrenin tükeneceği de biliniyor.

Bu ikilemle ilgili olarak Aydın 1. İdare Mahkemesi üç santralı kapatma kararında şöyle diyordu:

"Ülkemizin elektrik enerjisine duyduğu gereksinmenin önemi ve vazgeçilmezliği gerçeği göz ardı edilemez. Ancak bu amaçla kurulan tesisler mevzuata uygun olmaları halinde kamu yararından söz edilebilir. Salt elektrik enerjisi elde etmek için, tekrar yerine konulması mümkün olmayacak şekilde doğaya zarar verilmesi halinde kamu yararından bahsedilemez."

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Dilber Abla
İHV Gönüllüsü