Rüşvetçiler halkın ihbarlarıyla temizlendi

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen uygulamalardan biri de Eminönü Belediyesi’nin Eminönü Hizmet Vakfı’nın desteğiyle yürüttüğü “alo rüşvet ihbar hattı” çalışması oldu.

Rüşvet iddiaları, Eminönü’de 1994 yılında en önemli toplumsal sorunlardan biriydi. Rüşvetin yayılmasında yerel yönetimin yanlış uygulamalarının etkili olduğu iddiaları yaygındı. Aşırı borçlanan belediye, kendi hizmet birimlerinde görev yapanların maaşlarını ödeyemez duruma gelmişti.

Belediye hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin ancak rüşvetle işlerini gördürebildikleri öne sürülüyordu. Maaş alamadıkları için rüşvetle geçimlerini sürdürme yolunu seçen kişilerle başa çıkmak büyük önem taşıyordu.

1994 yılında seçimleri kaybederek görevden ayrılanların geride bıraktıkları en kirli miras buydu. Halkta oluşan “rüşvetsiz iş yapılmıyor” inancını yıkmak ve bu yolu alışkanlık haline getirmiş olanları belediye kadrolarından temizlemek için 1994-1999 dönem Eminönü Belediye Başkanı Doç. Dr. Ahmet Çetinsaya halkı yardıma çağırdı. “Alo rüşvet” hattı oluşturuldu.

Eminönü Hizmet Vakfı’nın desteğiyle yürütülen “alo rüşvet” hattı çalışmaları halk tarafından benimsendi. Rüşvet ihbarları değerlendirilerek kirli ilişkiler sona erdirildikçe Belediye saygınlık kazandı.

Alo rüşvet hattı bütün Türkiye’de rüşvetle mücadele konusunda örnek oldu.

Alo rüşvet videosu

Dolar33.870034.0057