Sultanahmet Festivali

Uluslararası Sultanahmet Folklor Festivali

İstanbul’un her köşesini turistik değerde sayabiliriz. Turizm literatüründe İstanbul’un turistik yerleri denildiğinde Sultanahmet ve çevresi ilk akla gelen yerlerdir. Esasen sur içi bölgesi bu nedenle “müze kent” diye tanımlanıyor.

Kuruluş amacında yerel yönetimle bütünleşik faaliyetlerde bulunmayı açıklayan vakfımız, Eminönü Belediyesi’nce düzenlenmesi kararlaştırılan Uluslararası Sultanahmet Festivali’nde ev sahibi görevi üstlendi. Çeşitli ülkelerden festival için yurdumuza gelen yüzlerce genç folklorcu Türk konukseverliğine uygun şekilde ağırlandı.
Uluslararası Sultanahmet Festivali yaz aylarında gerçekleştirildiği için turistlerin en yoğun bulundukları bölge olan Sultanahmet’te yapılan gösteriler, seyirci topluluğu açısından da “uluslar arası” nitelikteydi. Geceleri Sultanahmet’teki gösterileri izleyen ortalama 3 bin kişi içinde çok sayıda turistin varlığı festivale farklı bir renk katıyordu. Turist grupları kendi ülkelerinin folklorcularını maç seyircisi coşkusuyla alkışlıyorlardı.
Festivale katılan ekipler, gündüzleri kent içinde kortej halinde tur atıyor, uygun alanlarda kısa gösteriler yapıyorlardı. Akşam saatlerinde dönüşümlü olarak her gün başka gruplar semt parklarında gösteri yapıyorlar, günün büyük gösterisi ise Sultanahmet Parkı’nda gerçekleştiriliyordu.
Bu festivaller uluslararası kardeşlik mesajlarının verildiği müstesna birer etkinlik olarak gerçekleşti. Vakfımızın, yerel yönetimle bütünleşik faaliyetlerinin sona ermesini izleyen yıllarda Sultanahmet Festivali sürdürülemedi. Uluslararası nitelikte festivaller İstanbul’da başka belediyelerce gerçekleştirildi.

İşte o yıllardan görüntüler…

Dolar33.870034.0057
Euro37.641937.7928