YY Belediye Meclisi üyeleri örgütlendi

Belediye meclis üyeleri haklarını aramak için örgütlendiler

Onların BEM-DER'i var!

İzmir'de kurulan dernek, bu ay sonunda Türkiye çapında örgütlenme çalışmalarını başlatacak. Kurucular, ön temaslara tüm Türkiye'den olumlu yanıt geldiğini belirtiyorlar.

Terzi kendi söküğünü dikemez derler ya? Belediye meclisi üyelerinin durumu da ona benziyor. Vatandaşın her sorunuyla ilgilenmelerine karşın kendi sorunlarıyla ilgilenmeye fırsat bulamamaktan yakınıyorlar. Bu yakınmalar, sonunda çözüme yönelik adım atılmasını sağladı. İzmir'de belediye meclisi üyeleri sorunlarının çözümü için BEM-DER'i kurdular.

BEM-DER; yani, Belediye Meclisi Üyeleri Derneği, yerel siyasete farklı boyut kazandıracak bir girişim olarak yorumlanıyor. Arcak, derneğin etkinliğini zaman gösterecek.

BEM-DER, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ve ilçe belediyeleri meclislerinde görev yapan 200 meclis üyesini bünyesine aldı. Derneğin başkanlığını ANAP'lı Kemal Kürekçi yapıyor.

Kürekçi, deneyimli bir belediyeci. 20 yıldır meclis üyeliği görevini sürdürüyor. Kürekçi, yılların deneyimiyle eksiklerin giderilmesine çalışacaklarını belirtiyor. Ona göre, sorunların sürmesindeki nedenlerin başında örgütlenmemiş olmak geliyor.

Dernek, meclis üyelerinin haklarını savunmayı amaçlıyor. Bu çabayı, Başkan Kürekçi şu sözlerle değerlendiriyor:

"Bugüne kadar biz seçilmişler, vatandaşların sorunlarıyla hep direkt muhatap olduk. Fakat kendi sorunlarımızı ortaya koyamadık. Artık dernek sayesinde kendi haklarımızı da koruyabileceğiz."

BEM-DER, ilk genel kurulunu bu ay içinde yapacak ve ardından Türkiye çapında örgütlenme sürecini başlatacak.

Kürekçi, bu konuda şunları söylüyor:

"Bugüne kadar tüm yurttaki irili, ufaklı tüm belediyelere, Cumhurbaşkanlığı'na İçişleri Bakanlığı ile tüm partilerin genel başkanlarına derneğimizin kuruluş amacını ve hedeflerimizin yer aldığı yazıları gönderdik. Her yerden olumlu yanıtlar aldık. Özellikle Cumhurbaşkanımız konuya çok sıcak baktığını ve teşekkürlerini belirten bir yazı gönderdi. Bu bizi çok mutlu etti. Çalışma isteğimizi artırdı. Türkiye'deki bütün belediyeler bizi hem tebrik ettiler, hem de yardım istediler. Kuruluşumuzu tamamladıktan sonra bizler de yurdun dört bir yanındaki belediye meclis üyelerine gereken desteği vereceğiz."

Hedefleri büyük

Kurucuların ifadesiyle, BEM-DER'in hedefleri çok büyük. Türkiye'de seçilmişler arasındaki en büyük sıkıntıyı meclis üyelerinin çektiğini, sorunların askıda kaldığını belirten Kemal Kürekçi önce bu sıkıntının aşılacağını söylüyor. Özetle,  "Meclis üyeliğini cazip hale getirmek istiyoruz. Çünkü biz huzur hakkı denilen çok küçük bir para alıyoruz. Bu belediye meclis üyeliğini fahri olarak yapan insanları tatmin etmiyor. İlerisi için de bir güvence söz konusu değil. Bu yüzden insanlara bu iş cazip gelmiyor" diyor.

Meclis üyeleri kendi sorunları kadar temsil ettikleri kitlelerin sorunlarına da sahip çıkmayı unutmuyorlar. Şehirlerin gelişmesi, düzenlenmesi, plan çalışmaları ve tadilatların da belediye meclis üyelerinin görüşü alınarak hayata geçirilmesini istiyorlar. Tabii bunun için 1580 ve 3030 sayılı yasalarda konuyla ilgili değişiklik yapılması gerekiyor.

Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097