• Favorilere Ekle

YY Sultanahmet Festivali

Uluslararası Sultanahmet Folklor Festivali'nin mesajı

Sanat barıştır

On ülkenin folklorcularının katıldığı festival süresince Sultanahmet Parkı'nda barış meşalesi yandı. Binlerce kişi ulusların kardeşliği adına sergilenen gösterileri coşkuyla izledi.

Bu yıl üçüncüsü yapılan Uluslararası Sultanahmet Folklor Festivali, İstanbullulara unutulmayacak güzellikte bir hafta yaşattı.

22 Temmuz'da başlayan festivale 10 ülkeden toplam 440 folklorcu atıldı. Festival, tarihi Sultanahmet'te farklı kültürlerin buluşmasını sağladı.

Üç bin yıllık kültür mirasının izlerini taşıyan Sultanahmet'te her gece festivale katılan tüm grupların değişik ekiplerle sundukları gösteriler İstanbullular kadar turistlerin de büyük ilgisini çekti.

26 Temmuz gecesi sona eren etkinlikler çerçevesinde düzenlenen çeşitli sergiler de festivale farklı bir boyut kazandırdı.

Üçüncü Uluslararası Sultanahmet Folklor Festivali'ne Türkiye dışında Arnavutluk, Bulgaristan, İspanya, Macaristan, Makedonya, Meksika, Polonya, Rusya ve Tayvan folklor ekipleri katıldı. Bu yılki festival de öncekiler gibi, Eminönü Belediyesi, Eminönü Hizmet Vakfı ve Folklor Kurumu'nun işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Dostluk ve barış

Festival, yapılış amacına uygun olarak Eminönü Belediye Başkanı Doç. Dr. Ahmet Çetinsaya'nın barış konulu konuşmasıyla açıldı. Çetinsaya bu konuşmasında festivali, farklı kültürlerin buluşması olanak tanımladı. Festivale adını veren Sultanahmet'in özgün konumuna işaret eden Çetinsaya, uluslararası kardeşliğin gelişmesine yaptıkları katkı nedeniyle sanatçıları barış elçileri olarak ilan etti.

Festival, 26 Temmuz gecesi sünnet şöleni ile sona erdi. Bu yıl, Eminönü Hizmet Vakfı'nın katkılarıyla toplam 364 çocuk sünnet edildi.

Eminönü Hizmet Vakfı adına yapılan açıklamada gelecek yıllarda da sünnet etkinliklerinin sürdürüleceği belirtilerek, Bundan böyle Eminönü'de oturan ailelerin çocuklarının sünneti Vakıf tarafından gerçekleştirilecektir denildi.

Büyük final

Sünnet etkinliklerinin de yer aldığı kapanış gecesi, hem siyaset hem sanat dünyasından ünlülerin katılımıyla son derece görkemli oldu. Sultanahmet Parkı içindeki gösteri alanını dolduran, yerli yabancı binlerce kişi, folklorcuların yanı sıra geceye katılan sanatçıların şarkılarıyla coştular.

En büyük coşku ise ünlü sanatçı Adnan Şenses'in konseri sırasında yaşandı.

Şenses, şarkılarıyla unutulmaz bir gece yaşattı.

Son gece etkinlikleri, sanatçıların yanısıra konuklar arasındaki ünlülerin de hep birlikte söyledikleri barış ve dostluk şarkısıyla sona erdi.

Üçüncü Uluslararası Sultanahmet Festivali de öncekiler gibi gönüllerde silinmeyecek izler bıraktı.

"Barış için alkışlayınız"

Eminönü Belediye Başkanı Doç. Dr. Ahmet Çetinsaya'nın 3. Uluslararası Sultanahmet Folklor Festivali'nin açılışında yaptığı konuşmanın özeti.

"Değerli konuklar, Uluslararası Sultanahmet Folklor Festivali'ne hoş geldiniz. Bildiğiniz gibi bu yıl bu güzel etkinliklerin üçüncüsünü yapıyoruz. Biz ülkemizi çok seviyoruz. İnsanları çok seviyoruz. Barışı, dostluğu, kardeşliği çok seviyoruz. Her yıl biraz daha farkı boyut kazanan Uluslararası Sultanahmet Folklor Festivali'ni de bu duyguların bir yansıması sayıyoruz.

Bizim açımızdan Uluslararası Sultanahmet Folklor Festivali bir barış meşalesidir. Sultanahmet'in özgün konumu bu etkinlikleri daha da anlamlı kılmaktadır. Bu geceden başlayarak, çeşitli ülkelerin temsilcileri bu meydanı kendi kültürlerinin ışığı ile aydınlatacaklar. Din, dil, ırk farkı, sanatsal etkinliklerin kurduğu kültür köprüsünde kaybolacak, yerini ise insanlığın ortak ideali olan kardeşlik duyguları ve sevgi alacak.

Sizlerin huzurunda konuk folklorcu kardeşlerimize halkımız adına bir kez daha hoşgeldiniz diyorum. Onları ülkelerimiz arasında sarsılmaz bağlar kuran dostluk elçileri sayıyorum.

Değerli konuklar biraz önce dedim ki, Sultanahmet'in özgün konumu bu festivali daha anlamlı kılmaktadır. Gerçekten öyle. Sultanahmet, üç bin yıllık bir geçmişin izlerini taşımaktadır. Dünyada bu konumda olan pek ender kent vardır. Bizler üç bin yıllık kültür mirasının üzerinde yaşıyoruz. Ve ben diyorum ki, farklı ırkların, farklı dinlerin ve farklı kültürlerin değişik zamanlarda gelip geçtikleri bu müstesna yerde düzenlemekte olduğumuz festivalle tarihsel bir buluşmayı gerçekleştiriyoruz. Sizler de bu buluşmanın tanıklarısınız.

Biraz önce dostluk elçileri olarak nitelediğim konuk folklorcu kardeşlerimiz, elçilik görevlerini sadece bu meydanda değil, Eminönü'nün farklı semtlerinde ve çevre ilçelerde de yerine getirecekler. Böylelikle barış meşalesi daha geniş bir çevreye taşınmış olacak.

Şimdi sizlerden rica ediyorum; lütfen ayağa kalkınız ve benimle birlikte siz de festivale katkıda bulunanları, ülkemize gelen konuklarımızı, kardeşliği ve barışı alkışlayınız."

Hava Durumu
Döviz Bilgileri