Çevre
Kullanıp atıveriyoruz.. Onları küçük birer atık olarak görmeyin!
Piller tehlike saçıyor
Boşaldıktan sonra atılan piller, cilt bozukluğundan kansere kadar birçok hastalığa ve sakat doğuma neden olabiliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu zararları ortadan kaldırmak amacıyla pillerin ayrı toplanması için bir kampanya başlattı.
Küçük bir enerji deposu olarak pekçok işimize yarayan piller, gerçekten yaşamımızı kolaylaştıyorlar. Ama neyin karşılığı?!
Bu minik yardımcıların göründükleri kadar masum olmadıklarını biliyor muydunuz?
Piller kullanıldıktan sonra rastgele atıldıklarında çevreye tahmin edemeyeceğiniz kadar çok zarar veriyorlar. Tabii doğaya zarar veren her olgu gibi insan sağlığı açısından da büyük tehlike oluşturuyorlar.
Ne yazık ki, halkımız bu konuda yeterince bilgilendirilmediği için kullanılmış pilleri gelişigüzel atmayı sürdürüyoruz. Yani bir bakıma pil kullanan herkes bilinçsiz bir kirletici oluyor.
Bu konuda halkı bilinçlendirmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi olumlu bir adım atarak kampanya başlattı. Bu kampanya çerçevesinde hem pillerin zararları anlatılacak, hem de doğaya ve insan sağlığına zarar vermesini önlemek için atık piller toplanacak.
Kullanılmış pillerin, doğrudan çöpe atılmaması için bir yandan bilinçlendirme çalışması yapılırken, bir yandan da toplama merkezleri oluşturulacak. Bu amaçla İstanbul'un 500 noktasına pil toplama kutuları konulacak. Kırmızı renkli toplama kutuları, özellikle ana arterlere, okulların ve işyerlerinin yoğun olduğu yerlere konulacak.
Bu kutularda biriken piller görevlilerce alınarak Kemerburgaz Çöp Depolama Alanı yakınında sızdırmaz beton bir zemine gömülecek.
Kampanya çerçevesinde okullarda öğrenciler bilgilendirilerek toplama çalışmalarına katılmaları sağlanacak. Bu amaçla öğrencilere çöp toplama torbaları da dağıtılacak.
Önce denize sonra insana
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, pillerin civa, kadmiyum gibi zehirli ağır metaller içerdiğini belirterek, çöpe atıldıklarında sağlık açısından büyük tehlike oluşturduklarını açıkladı. Çöpler arıtma tesislerinden geçtikten sonra denize dökülüyor, pildeki tehlikeli metaller de suya karışarak balıklar yoluyla insanlara geçiyor.
Öztürk'ün belirttiğine göre, civa; parastezi, ataksi, dişartri ve sağırlık gibi nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine, kansere, böbrek, karaciğer ve beyin dokularının tahribine, kromozonları bozarak sakat doğumlara yol açıyor. Kadmiyumun ise; itai-itai ve akciğer hastalıklarına, prostat kanserine, kansızlığa, doku tahribine, anfizem ve kronik renal tübüler bozukluğa ve böbrek üstü bezlerin tahribine neden oluyor.
Prof. Dr. Öztürk, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulunuyor;
Hesap makinesi, teyp ve radyo gibi cihazları pil yerine elektrikle çalıştırın. Pil satın alırken buna gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını ve aletlerinizin elektrik ile çok daha ekonomik çalışabileceğini düşünün. Eğer mutlaka pil kulanmanız gerekiyorsa şarj edilebilen pilleri ya da çok daha az tehlikeli metal içeren pilleri tercih edin. Pillerin hem sağlığınızı, hem çevrenizi hem de bütçenizi olumsuz etkileyeceğinizi unutmayın."
*
Mini yorum
Siz de görevlisiniz
Pillerin nasıl bir tehlike oluşturduğunu halkımıza anlatmayı hepimiz görev saymalıyız. Kuşkusuz bu konuda en büyük sorumluluk belediyelere düşüyor. Pillerin yiyecek ve diğer ev atıklarıyla birlikte gömülmesi ya da imha alanlarında işlemden geçirilmesi, tehlikeyi daha da büyütüyor. Pil içeriğinin toprağa ve suya karışması sonucu hayvansal ve bitkisel gıdalarla zehir, insan bedenine geçiyor. Bunu bilerek pillerin gelişigüzel atılmasına göz yummak toplumumuza karşı ciddi bir suç işlemek anlamına gelecektir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Geliştirme Dairesi Başkanı Mustafa Öztürk'in tavsiyelerine bütün belediye başkanlarının kulak vermeleri gerektiğine inanıyoruz. Öztürk, her belediyenin pillerin ayrı toplanması için çalışma yapmasını öneriyor ve şöyle diyor:
"Kullanılmış pilleri pil torbasında ayrı toplayarak, akmasını ve zehirli metallerin dağılmasını önleyebilirsiniz, böylece hem kendi sağlığınızı hem de çevrenizin sağlığını koruyabilirsiniz."