• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Yayınlarımız

YY Hayvan hakları!

HOROZLARI BOĞALARI DÖĞÜŞTÜRMEK YASAKLANACAK; AMA KESİLMELERİ SERBEST!

 Hayvan hakları yasalaşıyor

Hayvanseverlerin uzun yıllardır verdiği mücadele, sonunda meyvesini veriyor. Çevre Bakanı İmren Aykut, "Hayvan Hakları Yasa Tasarısı"nın 1998 yılı başında mecliste görüşülerek yasalaşacağını söyledi. Yeni yasa, belediyelere de önemli sorumluluklar yüklüyor.

Yeni yasa tasarısıyla hayvanların itlafı, gösteri amacıyla kullanılmaları, döğüştürülmeleri, sahipli hayvanların terkedilmesi yasaklanıyor. Hayvan öldürenlere ve yasanın diğer maddelerini çiğneyenlere 5 yıla kadar hapis ve ağır para cezaları öngörülüyor.

Hayvan hakları nihayet yasalaşıyor. Çevre Bakanı İmren Aykut; Prof. Dr. İsmet Sungur tarafından; Almanya'daki Hayvan Hakları Yasası'ndan esinlenerek hazırlanan Hayvan Hakları Yasa Tasarısı'nın revize edilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi komisyonlarından geçtiğini ve şu günlerde Meclis'te görüşüleceğini bildirdi.

Tasarı yasalaştığında hayvanlara eziyet anlamına gelen davranışlar yasaklanacak. Horoz döğüştürmek, boğa güreştirmek yasak kapsamına girecek. Kedi köpeklere ve tüm hayvanlara acı çektirenler ceza görecek.

Ancak, gıda amacıyla, davarların, sığırların, kümes hayvanlarının kesilmeleri tabii ki, sürecek.

Hayvan Hakları konusu aalık ayında İstanbul'da tartışıldı. Çevre Bakanlığı'nın İstanbul Polat Rönesans Oteli'nde düzenlediği "2000'li yıllarda Hayvanların Korunması" konulu toplantıya Çevre Bakanı İmren Aykut, son anda rahatsızlandığı için katılamadı. Ama, hazırladığı konuşmayı göndererek, hayvanseverlere mesajını iletti. Nadiye Beker okudu.

İmren Aykut, bakanlık görevlilerinden Nadiye Beker tarafından okunan mesajında, çıkarılacak kanunun etkili uygulanabilmesi için, bütün ilgili kurum ve kuruluşların, bilhassa yerel yönetimler ve gönüllü kuruluşlar ile hayvanseverlerin çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Sahipsiz hayvan  kalmayacak

Toplantıda bir konuşma yapan TBMM Hayvan Hakları Yasa Tasarısı'nı Hazırlama Komisyonu Başkanı ve İzmir Milletvekili İsmail Yılmaz ise, başta evcil hayvanlar olmak üzere tüm hayvanların bakımı, gözetilmesi, üremelerinin sağlanması için mükemmel bir tasarı hazırladıklarını belirterek, "Bu yasa ya çıkacak, ya çıkacak" dedi.

Yeni yasayla belediyelere hayvan barınağı yapma ve başıboş hayvanları sahiplendirme görevi verildiğini kaydeden Yılmaz, "Sahipsiz hayvan kalmayacak. Sahiplendirilemeyen hayvanların sahibi devlet olacak" diye konuştu.

Türkiye Hayvanseverler Derneği Başkanı Suna Develioğlu ise, oyları ve paraları olmaması nedeniyle hayvanların bugüne kadar ihmal edildiğini söyledi. Hayvanların da insanlar kadar yaşama hakkına sahip olduğunu ifade eden Develioğlu, "Hayvan hakları olmayan yerde insan hakları da olamaz" dedi.

Herşeyin devletten beklenmemesi gerektiğini anlatan Suna Develioğlu, hayvanseverlerin hayvan hakları için uygarca mücadele etmelerini istedi.

Tasarının hazırlayıcısı ve Korusev Vakfı Başkanı Prof. Dr. İsmet Sungur da, hayvan haklarının dünyada 70 yıl önce kabul ettiğini bizde ise bugüne kadar ihmal edildiğini söyledi. Hayvan itlafının bir an önce sona erdirilmesini isteyen Sungur, "70 yıl gecikmeyle de olsa, hayvan hakları yasasının çıkarılması lazımdır. Çevre Bakanımız İmren Aykut'tan, yasayı en kısa sürede çıkarmasını istiyoruz"  diye konuştu.

Prof. Dr. İsmet Sungur, Konya Meram, Adapazarı taraklı ve İzmir Selçuk belediyelerinin, para karşılığı sokak köpeklerini toplatarak itlaf etmelerini de eleştirdi.

Toplantıda, açılış konuşmalarından sonra bir de panel düzenlendi. Panele Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Melih Akalın, İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Koç, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Birgül Rona, Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkanı Nergis Yazgan ile sanatçılar Ajda Pekkan, Sezen Cumhur Önal ve sunucu Güler Kazmacı katıldı.

Hayvanları Koruma Yasası'nda neler var?

. Hayvanlara eziyet edenlere, öldürenlere ağır para cezaları ve 5 yıla kadar hapis cezası getiriliyor.

. "Hayvan Koruma Gönüllüleri Kurumu" kuruluyor. Hayvanseverlere kart dağıtılıp, denetim yetkisi veriliyor.

. Hayvanları zorunlu hallerde öldürme yetkisi, en az acı veren yöntemle olmak şartıyla veterinerlere veriliyor.

. Hayvanların canları çıkmadan yüzülmesi ve işlenmesi yasaklanıyor.

. Hayvan sahiplenme kolaylaşıyor.

. Hayvanlara uyuşturucu ve bağımlılık veren yiyecek verilmesi yasaklanıyor.

. Sahipli hayvanların terkedilmesi yasaklanıyor. Hayvan ya yeniden sahiplendirilecek ya da koruma park ve barınaklarına teslim edilecek.

. Yaralı hayvanlara uyuşturmadan müdahale ancak veteriner hekim tarafından yapılabilecek.

. Bir hayvan türünü yok edecek her türlü müdahele yasaklanıyor.

. Hayvan deneylerinde onlara acı, ızdırap, korku veren, tıbbi, ticari, bilimsel deneyler yerine alternatif yöntemlerin kullanılması esas alınıyor. Hayvanların kullanıldığı deneyler izne bağlanıyor ve bilim adamlarından kurulu bir kurul vasıtası ile Çevre Bakanlığı'ndan izin alınacağı kaydediliyor.

. Bir hayvana aşırı derecede hormon, onu türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda ilaç vermek, çeşitli maddelerle doping yapmak, hayvanların türlerine has davranış ve fiziki özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirmek yasaklanıyor.

. Belediyeler, bakanlık ve gönüllü kuruluşların kanunun işleyişini sağlamak amacıyla koordineli olarak çalışması öngörülüyor.

. Hayvanların kısırlaştırma, aşılama, sahiplendirme ve barındırma gibi yollarla kontrol altına alınması öngörülüyor. Bu konuda en büyük sorumluluk belediyelere veriliyor.

. Belediye ve hazineden arsa tahsisi sağlanarak, belediyelerin kontrolünde hayvan koruma birimleri kurulması kararlaştırılıyor. Bu birimler; sahipsiz sokak hayvanların barındırılması, korunması, aşılanması, kısırlaştırılması ve zorunlu hallerde itlaf edilmesi amacıyla faaliyet gösterecek.

. Belediyelerce "Yerel Hayvan Koruma Görevlileri" görevlendirilmesi yasal zorunluluk haline getiriliyor.

. Çevre Bakanlığı bünyesinde "Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı" kuruluyor.

. Valinin başkanlık edeceği "İl Hayvan Koruma Kurulları" oluşturuluyor.

. Hayvan hakları konusunda eğitim çalışmaları yapılması öngörülüyor.

. Bütün hayvanlar eşit doğduğu ve yaşama hakkına sahip olduğu kabul ediliyor. Kanuni istisnalar ve insan gıdası olarak yararlanılan hayvanlar hariç tutuluyor.

 

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.091634.2282
Euro37.013337.1616
Dilber Abla
İHV Gönüllüsü