• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Yayınlarımız

YY Yerel Gündem 21

Değişim

YERİNDEN YÖNETİM KONUSUNDA BAŞLATILAN HAREKET BÜYÜYEREK SÜRÜYOR

Yerel Gündem 21

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yılın ilk aylarında hayata geçirdiği "Yerel Gündem 21" projesi ile giderek büyüyen sorunlarına çözüm bulma, halkın demokratik katılımını sağlama ve kent bilincini yaygınlaştırmada diğer belediyelere örnek oluyor.

"Yeni bir bilinç, kentine sahip çıkma; yeni bir anlayış, çözümde ortaklık; yeni bir davranış, aktif katılım" felsefesine dayanan Antalya Yerel Gündem 21 projesi ile kent, belediyecilik hizmetlerinde çağdaşlığı yakaladı. Bu çalışma kapsamında yer alan kısa adı "AKVAM" olan Antalya Kent, Vatandaş, Atılımlar Merkezleri Projesi ile de kentte eğitim seferberliği başlatılıyor.

Günümüzde yerel yönetimler, artan sorunlarına çözüm bulma, kentli bilincini oluşturma ya da çözümlere halkın aktif katılımını sağlama konularında umut verici adımlar atıyorlar. Bu adımlar arasında Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin bir yıl önce başlattığı Gündem 21 Projesi önemli yer tutuyor.

Geçen yılın Mart ayında hayata geçirilen proje ile belediye, hızla gelişen Antalya'nın bu gelişimini tüm halkın demokratik katılımıyla planlı bir şekilde gerçekleştirmeyi hedefliyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Belediyeler Birliği ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi'nce ortaklaşa düzenlenen "Antalya Yerel Gündem 21" Kent Konseyi toplantısında belediye başkanları ile katılımcılar, projeye ilişkin amaç ve hedeflerini ortaya koydular. Mart ayında Antalya Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen ilk toplantıda Konsey Başkanlığı'na Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Subaşı, Başkan Yardımcılığına Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, üyeliklere de Çevre İl Müdürü Rafet Üstün ile Muhtarlar Derneği Antalya Şube Başkanı Nurettin Eyiler seçildi. Toplantıda ayrıca sağlık, ekonomi, kültür-sanat, turizm, çevre, alt yapı, imar ve planlama, toplum, afetler ve kriz yönetimi ile gençlik ve spor olmak üzere 11 ayrı komisyon da oluşturuldu.

Çalışmalarını yaklaşık onbir aydır başarıyla sürdüren konsey, üç ayda bir düzenli olarak toplanarak halkın aktif katılımını sağlıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Yerel Gündem 21 Kent Konseyi Başkanı Hasan Subaşı, projenin hayata geçirilmesiyle kıt imkanların daha verimli kullanıldığına dikkati çekerek, çalışmaların toplumun tüm kesimine yayılmasıyla hem kamu hizmetlerinin çok daha sağlıklı yönlendirildiğini hem de kentlilik bilincinin yaygınlaştırıldığını söylüyor.

Kentlilerin de projeye başından beri ilgi gösterdiklerini vurgulayan Başkan Subaşı, siyaset üstü bir mücadelenin verildiğine işaret ediyor.

Subaşı, sivil toplum örgütleri ile halkın kente daha fazla sahip çıktığını belirterek, "Kentimizi çok daha iyi noktalara taşıyacağız. Antalyalı bunun işaretini, gösterdiği ilgi ile vermiştir. Sivil toplum örgütleri ile halkımızın da kentin her türlü sorunlarına sahip çıkmadaki katkısı giderek artmaktadır. Onun için Antalya, Türkiye için çok iyi bir örnek olacak" diyor.

AKVAM ile eğitim seferberliği

Antalya Yerel Gündem 21 Kent Konseyi'nin alt birimi olan Toplum, Gençlik ve Spor komisyonlarının ortaklaşa hazırladıkları, kısa adı "AKVAM" olan Antalya Kent, Vatandaş, Atılımlar Merkezleri Projesi ile eğitim seferberliği başlatılıyor. Konsey Üyesi Mehmet Harun Topay, projenin Antalya Büyükşehir Belediyesi, üniversite, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile sivil toplum örgütlerinin işbirliğiyle ve Kent Konseyi üyeleri arasından seçilecek beş kişilik Koordinasyon ve Yürütme Kurulu tarafından yürütüleceğini belirtiyor. Topay'ın verdiği bilgiye göre, bu yılın ortalarında hayata geçirmeyi planladıkları proje çerçevesinde kentin çeşitli yerlerinde Kent-Vatandaşlık Okulu, Çocuk ve Gençlik Etkinlikleri, Merak-Yetenek Etkinlikleri ile İş-Meslek Kursları Etkinlikleri Birimleri oluşturulacak. Bu birimlerin beslenme, çocuk gelişimi ve eğitimi, doğum kontrolü, cinsel sorunlar, çevre sorunları, sivil savunma gibi konularda halka bilgi vereceğini vurgulayan Topay, projenin diğer görevlerini ise şöyle sıralıyor:

. Eğitim ve öğretim dönemi içinde her hafta orta öğretim kurumlarında seminer, konferans, slayt gösterisi ve tiyatro gibi etkinlikler yapılmasını sağlayacak organizasyonlar düzenleme,

. Okullarda başarılı olan öğrencilere yönelik hafta sonlarında eğitici gezi, oyun ve eğlence gibi etkinlikler düzenleme,

. Hafta sonu ve yaz aylarında çocuklara merak ve yetenek kursları açmak için girişimlerde bulunma,

. Sanayide çalışan çırak çocuk ve gençler için en az ayda bir kere eğitsel etkinlikler için organizasyonlar yapma,

. Üniversiteye girecek gençlerin meslekleri tanımaları için mslekleri tanıtıcı programlar düzenleme,

. İşsiz olan gençler için gönüllü kuruluşlar tarafından ücretsiz iş ve meslek kurslarının açılmasını sağlama,

. Çocuk ve gençler için resim, fotoğraf, karikatür, müzik ve bilgi yarışmaları düzenleme. Ayrıca ilk, orta ve lise öğrencileri için belediyelerin finansörlüğünde Bilgi İletişim Merkezi (BİLGİM) kurma ve bu merkezde öğrencilerin araştırma ödevlerine yardımcı olmak üzere gönüllü üniversite öğrencilerinin çalışmalarını sağlama,

. Bilim ve kültür konularında seminer, açık oturum ve tartışmalar düzenleme.

 

"Toplumsal

dayanışma"

 

Antalya Yerel Gündem 21 Kent Konseyi başkan ve üyeleri, 4. olağan toplantısını geçen ay Antalya Kültür Merkezi'nde yaptı. Toplantının açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi Başkanı Hasan Subaşı, hızla büyüyen Türkiye'nin merkeziyetçi yapısından kaynaklanan sorunların üstesinden etkili bir yerel yönetim sistemi ve toplumsal dayanışma ile gelebileceğini vurguladı.

Subaşı şunları söyledi:

"Bu çerçevede yerel yönetimler, katılımın en üst düzeyde gerçekleşeceği bireye en yakın kuruluşlardır. Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleşmesinde de sorumluluk yüklenen aktörlerin başında birey gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında, bireye en yakın örgütler olan toplum örgütlerinin yönetim süreçlerine katılması, hem siyaset ve yönetimin kalitesini artırmaya hem de kirliliklerinin önlenmesine, böylece de demokrasinin gelişmesine katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi Başkanı Hasan Subaşı'nın başkanlığında toplanan konseyin aldığı kararlar ise şöyle açıklandı:

. Boşaltılan Kepez Tıp Fakültesi Hastanesi'nin halk sağlığına açılması konusu Akdeniz Üniversitesi temsilcilerinin de katılımı ile değerlendirilmiş, kamuoyunun gündeminde bulunan bu konunun kent yararına bir çözüme kavuşturulması için geniş bir araştırma yapılarak konunun bu çerçevede çözülmesi,

. AKVAM (Antalya Kent, Vatandaşlar Atılımlar Merkezleri) eğitim projesinin uygulamaya konulması,

. Antalya'da ticaretin canlandırılması, bölge potansiyellerinin harekete geçirilmesi ve alt yapılarının gündeme alınması yolundaki projenin desteklenmesi,

. Sürdürülebilir turizm ve kalkınma çerçevesinde hazırlanan projenin teşvik edilmesi,

. Sürdürülebilir çevrenin yaşama geçirilmesi için yapılmakta olan çalışmaların desteklenmesi,

. İmar uygulamalarında çağdaş yaklaşımları öngören raporun değerlendirilmesi,

. Yaşlılar ve yardıma muntaç olanlara dönük İl Özel İdare ve belediyeler ortaklığında kurulmuş olan Birlik'e kazaç sağlanması,

. Afetler ve kriz yönetimi bağlamında "Sivil Savunma Birliği" kurulmasına ilişkin projenin desteklenmesi,

. Kültür ve sanatın geliştirilmesi amacı ile; Antalya'da "Kent tarihi müzesi" kurulması, AYÇOV (Çocuk Cenneti) projesinin desteklenmesi, Altın Portakal organizasyonunun genişletilmesi ve geliştirilmesi,

. Gençlik sorunlarının ele alınması, çözümler üretilmesi, Antalya'da sporun tüm dallarının geliştirilmesi, Akdeniz maratonu düzenlenmesi,

. Çağdaş tüketim sisteminin oluşturulması,

. Tarım topraklarının korunması ve kullanımı politikalarının gözden geçirilmesi, uzaktan algılama ve uydu verile sistemi kurulması yönündeki çalışmaların değerlendirilmesine karar verilmiştir.

*

Yerel Gündem 21 nedir?

1992 yılında Rio'da düzenlenen Kalkınma ve Çevre Uluslararası Konferansı Dünya Zirvesi toplantısında yerel yönetim örgütlerinin ve yerel yönetimlerin sorunlarına ilişkin kabul edilen tüm kararlara 21. yüzyılı ifade edecek şekilde "Yerel Gündem 21" adı verildi. Yerel Gündem 21, dünyanın çeşitli ülkelerindeki yerel yönetimlerce, sürdürülebilir bir kent yaşamı oluşturmak için kalkınma ve çevre arasında uyum sağlayabilecek her türlü düşünce, çaba ve eylemin kendine özgü bir model geliştirilerek tartışılması, görüşülmesi, eylem planlarının hazırlanması ve dünyadaki yerel yönetimlerin hazırladıkları bu eylem planını uluslararası toplantılarda tartışılmasını amaçlıyor.

*
Antalya Yerel Gündem 21 Kent Konseyi'nin oluşumu

 

- Antalya Milletvekilleri    (10)

- Antalya Valiliği           (11)

- Antalya Büyükşehir Belediyesi kadrosu  (82)

- Merkezi idare temsilcisi   (61)

- Akdeniz Belediyeler Birliği (2)

- İl Genel Meclisi Üyeleri   (8)

- Önceki dönem milletvekilleri     (35)

- Mahalle muhtarları         (118)

- Siyasi parti temsilcileri  (14)

- Meslek odaları        (40)

- Vakıflar              (29)

- Dernekler             (68)

- Sendikalar                 (22)

                         Toplam  500

*

Bildiri

YEREL GÜNDEM 21 ANTALYA KENT KONSEYİ DEKLERASYONU

Katılımcılık sağlanmalı

Konsey'in 4. olağan toplantısı sonunda yayınlanan deklerasyonda İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan Yerel Yönetimler Reform Taslaklarına ilişkin görüşlere yer veriliyor.

Deklerasyonun tam metni şöyle:

"İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan mahalli idarelerde yeni bir düzenleme getiren kanun taslakları, yerel yönetimlerin temel birimi olan belediyeler için beklenen değişimi getirmediği gibi, demokratik bir yapılanma için gerekli olan sivil toplum örgütlerinin yerel yönetimlere katılımı konusunda da gerekli açılımı sağlamamaktadır.

Siyasi iktidar tarafından ülke kamu yönetiminde en köklü değişimi gerçekleştirme ve yerel yönetimlerde reform iddialarıyla sunulan yasa taslakları, yerel yönetimlerin temel birimi olan belediyeler ve sivil toplum örgütleri için beklenen değişimi getirmemektedir.

Yasa taslakları, hükümet çevrelerinde; yönetim yapımızda aşırı merkeziyetçiliğin, demokratik katılımın eksikliğinin kabul edilmesine karşın, katılımcı, demokratik yerel yapı anlayışının benimsenmediğini, merkezi otoritenin genel düzenleyici, denetleyici fonksiyonuna öncelik tanıyan muhafazakar, merkezci görüşün hüküm sürdüğünü ortaya koymaktadır.

Taslaklar, hükümet çevrelerince dile getirilen yerel demokratik kültürün gelişimine katkı, kaynakların daha etkin ve verimli kullanımını, kamu yönetiminde yapısal dönüşümü sağlama gibi savları gerçekleştirmekten uzak olduğu gibi, belediyeler yerine il özel idarelerini güçlendirmeyi amaçlamakta ve sivil toplum örgütlerinin yerel yönetimde yer almalarına olanak vermemektedir.

Taslak maddelerine göre, merkezi hükümetin bazı yetki ve birimlerinin devredilmesi ile güçlendirilmesi öngörülen il özel idareleri, il genel meclisine yalnızca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının "Görev ve faaliyet alanı ile ilgili toplantılar" olmak üzere katılımını öngörülmekte ve oy hakkı tanınmamaktadır. Buna göre; Dernekler Yasasına göre kurulmuş tüm sivil toplum örgütleri, il genel meclisi dışında kalmaktadır. Tüm sivil toplum kuruluşlarının "Yalnızca görüşleri alınmak üzere" katılımı öngörülen toplantılar ise "Yılda en az bir kere" ifadesiyle, valinin takdirine göre sınırlanabilecektir.

İlçelerde kurulacak meclislere ise yalnızca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları katılabilecektir. Dernekler Yasasına göre kurulmuş örgütleri dışlayan bu düzenleme, bazı küçük ilçelerde hiç kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olmaması nedeniyle hemen hiç bir sivil toplum örgütünün katılımına olanak vermemektedir.

Yerel demokratik yapılanma; demokratik kültürün tabandan gelişimi, kaynakların etkin ve yerinde kullanımına olanak verecek katılımcı, çoğulcu bir yönetim, öncelikle yerel yönetimlerin temel birimi olan belediyelerin güçlendirilmesini ve sivil toplum örgütlerinin yerel yönetim sürecine katılımını zorunlu kılmakta, taslakların bu doğrultuda yeniden ele alınarak düzenlenmesi gerektirmektedir."

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Dilber Abla
İHV Gönüllüsü