• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Yayınlarımız

YY Milas Belediye Başkanı Ali Doğan Serçek

Görüş

Milas Belediye Başkanı Ali Doğan Serçek öneriyor:

Hizmetin önü açılmalı

Yerel yönetimlerin yeniden yapılanmaları konusunda Milas Belediye Başkanı Serçek, ilginç önerilerde bulunuyor. Serçek'in önerilerini sunuyoruz

- Her yere belediye kurulmamalı, bugün için 2801 olan belediye sayısı azaltılmalıdır. Belediye kurulmasına sınır getirilmeli, örneğin 5 bin nüfuslu yerler belediye olabilmelidir. Böylelikle sağlanacak kaynak tasarrufu diğer belediyelere aktarılmalıdır.

- Yerel halkın karar alma ve yönetim süreçlerine katılımı meşru hale getirilmeli, kent senatosu, kent parlamentosu gibi oluşumların yerel zemini yaratılmalıdır.

- Belediye meclislerine, kamu görevlilerinin görevlerini bırakmadan üye olmaları, kamu görevlisinin iki görevini birlikte yürütmesinin koşulları yaratılmalıdır. Böylece, birikimli insanların kent yönetiminde söz sahibi olmaları sağlanacak, dolayısıyla Belediye Meclisi daha nitelikli olacak, hizmet üretimi daha kaliteli hale gelecektir.

- Seçilmişlerin amiri atanmışlar değil, yine seçilmişler olmalıdır. Belediye başkanlarının sicil amiri illerde il belediye başkanları, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde büyükşehir belediye başkanları olmalıdır.

- Yerel Yönetimler Bakanlığı kurulmalı, belediyelerin çeşitli bakanlıklarda bulunan kanun, yönetmelik ve mevzuatları tek bir bakanlıkta toplanmalıdır.

- Özel sektörde olduğu gibi kamu kurumlarındaki personel arasında çalışanla çalışmayan ayırd etmek başarılı personeli ödüllendirmek ve teşvik etmek amacıyla Devlet Personel Yasası'nda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Örneğin maaş artışı, ikramiye, terfi ettirme bu düzenlemelerin somut örnekleri olabilir. Böyle bir düzenleme ile kamu kurumlarındaki verimlilik artacak, hizmet kalitesi yükselecektir.

- Belediye meclis üyeleri ile belediye başkanlarına her yıl belli bir formasyon eğitimine katılma zorunluluğu getirilmeli, katılmayanlara yaptırım uygulanmalıdır.

- Belediyelerde ya da kamu kurumlarında toplam kalite yönetiminin sağlanabilmesi için kurum içi eğitim zorunlu hale getirilmelidir. Kurum içi eğitim için belediye bütçesinde belli bir fon ayrılmalıdır.

- Mahalli idare organlarını veya bu organların üyelerini İçişleri Bakanı geçici bir tedbir olarak kesin hükme kadar "görevden uzaklaştırabilir" ifadesi keyfi yoruma ve tutuma yol açabilecek esnekliktedir. Bunun yerine ancak hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan yerel yönetim organlarının üyeleri görevlerinden uzaklaştırılmalıdır.

- "Memurlar ve diğer kamu görevlileri yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları, ancak idare aleyhine açılabilir" ifadesi değiştirilmeli. Her memur ya da kamu görevlisi işlediği hatanın ve hatanın yol açtığı tazminat davasından kendisi sorumlu olmalı, suçun kişisellilği sağlanmalıdır.

- "Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı ceza kovuşturması açılması, kanunun gösterdiği idari merciin iznine bağlıdır" ifadesi değiştirilmeli. Suç işleyen memur hakkında idarenin izni aranmaksızın doğrudan soruşturma açılabilmelidir. Böylelikle bazı durumlarda suçlular kollanmamış ve korunmamış olurlar.

- Türkiye'de eyalet sistemine geçilmeli, her eyaletin yasama ve yürütme organları olmalı, bütçesi ve kaynakları olmalı, yerinden yönetim ilkesi daha pratik hale getirilmelidir.

- 10 milyon nüfuslu bir il ile 100 bin nüfuslu bir ilin aynı yönetim araçlarına ve olanaklarına sahip olması, bu şekilde yönetilmeye çalışılması mümkün değildir. Nüfusun yoğunluğu, o ilin sosyolojik ve jeopolitik yapısı vb. durumuna göre o ile özgü yeni yönetim metodları geliştirilmelidir.

- Mahalli idareler; köy, il genel meclisleri ve belediyeler olarak ayrılmadan, yeni bir anlayışla yeniden tanımlanmalıdır. Mahalli idarelerde çağdaş bir bütünsellik sağlanmalı, buna uygun bir yönetim anlayışı gerçekleştirilmelidir.

- Zabıta personeli görevini yerine getirirken, hem kendi can güvenliği açısından hem de caydırıcılık açısından, silah taşıma olanağına sahip olmalıdır.

- Belediyelerde çalışan personel sözleşmeli personel haline getirilmeli, belediyelerdeki hantallık ve hizmet pasifliği bu şekilde aşılarak, belediyelerdeki hizmet aktivitesi, kalitesi ve kurum dinamizmi sağlanmalı, kamu kurumlarındaki çalışma anlayışı tıpkı özel sektördeki gibi olmalıdır.

- Her belediye başkanı kendi görev süresi ile sınırlı olmak üzere kendi ekibini kurma ve bu ekip ile çalışma olanağına sahip olmalı, bu şekilde belediye başkanlarının hizmet üretme ve gerçekleştirme seviyesi yükseltilmelidir.

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Dilber Abla
İHV Gönüllüsü