• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Yayınlarımız

YY Aşırı yük yolları aşındırıyor

Trafik

İNSANLARIMIZI DA TÜKETİYORUZ YOLLARIMIZI DA..

Trafikte kuraldışılık

Daha az zamanda daha çok yük taşıyıp daha çok para kazanma hırsı, kaza riskini artırıyor. Belediyeler kendi bölgelerinde alacakları önlemle bu riski ortadan kaldırabilirler!

Türkiye'nin gündeminde trafik sorunu yıllardır öncelikli yerini koruyor. Sorun, ulaşım yönüyle olduğu kadar kazaların ortaya çıkardığı faturanın ağırlığıyla da büyük önem taşıyor.

Trafikle ilişkili sorunların oluşmasında kural dışılık birinci etken olarak karşımıza çıkıyor.

Hepimiz görmüşüzdür; daha çok ağır vasıtaların bir yerinde şöyle yazar; ömür biter yol bitmez!

Oysa sürücülerin kural tanımayan davranışları yüzünden hem ömürler tükeniyor hem yollar.

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü'nün trafikle ilgili bir araştırmasının sonuçlarına göre, kara taşımacılığının en önemli aracı olan kamyonlar aşırı yük taşıyorlar. Aşırı yükleme, araçların performansını zorladığı için fren gücünü zayıflatıyor, kazalara neden oluyor. Aşırı yükleme yüzünden yollar da çabuk aşınıyor. Tabii bu da bir başka kaza nedeni olarak ortaya çıkıyor.

Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Trafik Mühendisliği ve Uygulaması Ana Bilim Dalı'nca yapılan Aşırı Yüklü Kamyonların Türkiye'deki Yollara Verdikleri Zararlar konulu araştırma kapsamında elde edilen verilere göre, kamyoncular aşırı yüklemeyi yakıt tasarrufu için tercih ediyorlar.

Bölüm Müdürü Prof. Dr. Süleyman Pampal, aşırı yüklemenin temelinde fazla kazanma hırsı yattığını vurguluyor.

Kamyon kazalarında aşırı yüklemenin birinci etken sayılabileceği belirtiliyor.

Adana-Ceyhan yönünde seyreden kamyonlardan yüzde 19'unda yapılan araştırma bunların yüzde 13'ünün aşırı yük taşıdığını ortaya koyuyor.

Prof. Pampal'ın değerlendirmesine göre, bu durum 100 kamyonluk fazla yük taşınması anlamına geliyor.

Aşırı yüklü taşıtlar yüzünden, Turgutlu-Salihli yolunun yüzde 43, Adana-Ceyhan yolunun yüzde 37, Uşak-Kula yolunun yüzde 35, Konya-Altınekin yolunun yüzde 22 ve Samsun-Havza karayolunun ömrünün yüzde 14 kısaldığı belirtiliyor.

Uzmanlar diyorlar ki:

Türkiye'deki karayolları, 8-13 tonluktan daha ağır taşıtların  seyretmelerine elverişli değil!

Ama buna rağmen karayollarımızda çok daha ağır yüklü kamyonlar seyrediyorlar?

Neden?

Çünkü; yasal kapasiteleri aşanlara verilen cezalar caydırıcı etki yapmıyor. Bu da kuraldışı davranışları doğallaştırıyor.

Sonuç: Yerel yönetimler, bu çarpık gelişmeyi durdurabilirler. Onların alacakları önlemler, ülkenin maddi ve manevi acılarını dindirebilir.

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Dilber Abla
İHV Gönüllüsü