• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Yayınlarımız

YY İstanbul'a ikinci havaalanı yapılıyor

20 yıldan beri konuşuluyordu, bugüne nasip oldu

Kurtköy Projesi

İstanbul'a yapılacak ikinci havaalanı, 10 milyar dolarlık yatırım hacmiyle, aynı zamanda Türkiye'nin ikinci dev projesi olma niteliğini taşıyor.

İstanbul'un yerleşim planlarına bir anda farklı boyut kazandıran Kurtköy Havaalanı'nın temel atma töreni geçen ay içinde (8 Şubat) yapıldı. GAP'tan sonra Türkiye'nin ikinci büyük projesi olma özelliğini taşıyan İstanbul Pendik-Kurtköy Havaalanı'nın temelini, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Başbakan Yardımcısı İsmet Sezgin birlikte attılar.

Bu büyük proje nasıl bir değişim sağlayacak?

Kurtköy Havaalanı'nın önemi, bu sorunun yanıtında yatıyor. Mega kent İstanbul'un, nazım plan sınırlarını sürekli değişime zorlayan ölçü tanımaz genişlemesiyle ortaya çıkan ulaşım sorununun çözümü açısından Kurtköy Projesi çok ayrıcalıklı bir yer tutuyor. Bugün, Anadolu ve Trakya bölgelerinde iki ayrı büyük kent görüntüsü sergileyen İstanbul'un artan önemi doğrultusunda dünya ile bağlantısı açısından ciddi zorluklar yaşanıyor. Bunun yanısıra, havaalanı Trakya yakasında olduğu için uluslararası özellikteki konaklama tesisleri ve fuar alanları hep aynı tarafta yer alıyor. Bu yığılma kaçınılmaz olarak sıkışmayı da beraberinde getiriyor.

Anadolu yakasına kurulacak yeni havaalanı bu dengesizliği ortadan kaldıracak ve sıkışıklığı dağıtarak kent etkinlikleri açısından rahatlık yaratacak.

İki havaalanına sahip olmak İstanbul'un uluslararası önemini de bir kat daha artıracak. İstanbul, dünyanın sayılı merkezleri arasında yerini alacak. Türkiye genelinde yeni hizmete girecek ve büyütülerek sefer sayısı artırılacak olan havaalanları dikkate alındığında yurtiçi hava ulaşımındaki genişleme İstanbul'da ikinci bir havaalanı açılmasını zorunlu kılıyordu.

Bütün bunlar temel atma töreninde dile getirildi. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, törende yaptığı konuşmada, Kurtköy Havaalanı'nın 32 milyar dolara mal olan GAP'tan sonra Türkiye'nin ikinci dev projesi ve Ortadoğu'nun da en büyük havaalanı olacağını söyledi.

Demirel, "Türkiye'de büyük projelerin sürdürülmesi, yatırımların yapılması, Türkiye'nin boğulmadığını, başını suyun üzerinde tuttuğunu, geleceğe güvenle baktığını gösteriyor" dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz ise, İleri Teknoloji Endüstri Parkı (İTEP) Projesi kapsamında ilk aşamada gerçekleştirilmesi planlanan Kurtköy Havaalanı'nın hizmete açılmasıyla İstanbul'un hava trafiğinde darboğazın aşılacağını söyledi. Türkiye'de ulaşım alanında yapılan yatırımları anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Atatürk Havaalanı'nda 5 milyon yolcu ilaveli dış hatlar projesinin temeli atıldı. Çok yakında İzmit, Çorlu, Bursa havalimanları sivil trafiğe açılacak. Yine Bodrum, Dalaman, Antalya havaalanlarının dış hatlar terminali hizmete açılacak. Bunların yanısıra Şanlıurfa GAP Havaalanı'nın inşaatı başlayacak ve Ordu- Giresun havalimanlarının da temeli atılacak."

Kurtköy Havaalanı n kazandıracak?

. Yılda 10 milyon yolcu daha hava trafiğinden yararlanacak.

. Özellikle Anadolu Yakası'nda oturanlar havaalanına daha kısa sürede ve daha az masrafla ulaşacak.

. 85 bin kişi iş imkanı bulacak.

. Pendik bölgesinde konut ve arazilerin değeri artacak.

. Başta deri ve tekstil olmak üzere bölgede yoğunlaşan şirketler ihracatta hava yolunu da kullanabilecek.

. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne silah 

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.091634.2282
Euro37.013337.1616
Dilber Abla
İHV Gönüllüsü