Susurluk
Susurluk halkı manevi işkence altında yaşıyor
"Bizi ayranımızla anımsayın!"
Susurlukspor deplasmanda maça çıkıyor, seyirciler "çetelerden hesap sorulacak" diye slogan atıyor. Halk ezik ve küskün. Bu baskı bitsin istiyorlar.
Susurluk.. Türkiye'nin hergün işittiği, söylediği bir sözcük. Bu kadar konuşulmak acaba bir kent halkını nasıl etkiliyor? Susurluklular bununla övünüyorlar mı? Rahatsızlık duyuyorlar mı? Hüzünleniyorlar mı?
Çoğumuz işin bu yanını hiç düşünmemiş olabiliriz. Ama, binlerce Susurluklu düşünüyor. Düşünmek ne kelime? Hiç akıllarından çıkmıyor.
O malum kazadan sonra Susurluklular, tuhaf bir duygusallık yaşıyorlar. Kendi ifadeleriyle "hissedilmesi kolay, ama, tanımlanması zor bir durum" içindeler.
Sanki suç onlarınmış
Bir yılı aşkın bir süredir, yaşadıkları kentin adı Türkiye'nin gündeminde ilk üç sıradan hiç inmedi. Radyolarda o var, televizyonlarda o, gazetelerde o. Siyasetçi onu konuşuyor, sanatçı onu anlatıyor, uluslararası forumlarda ondan söz ediliyor!
Susurluk sözüyle kafalarda eşleşen yolsuzluk kavramı koca bir kent halkını adeta bunaltıyor.
Susurluk denilince bilinçaltında "mafya","çete" sözcükleri etkinlik kazanıveriyor. Bunun tedirginliğini halkı adına Susurluk Belediye Başkanı Fahrettin Tan dile getiriyor.
Tan, ilçesinin, ülkenin gündemini değiştiren ve "Mafya, siyasetçi, polis" üçgenindeki ilişkiyi ortaya çıkaran kaza ile birlikte söylenmesinden son derece rahatsızlık duyduğunu belirterek, "Bizi ayranımızla başbaşa bıraksınlar" diyor.
Ayran ne ki?
Susurluk'un adıyla bilinçlerde şekillenen buz gibi köpüklü ayran çoktaan unutuldu. Susurlular işte onu istiyorlar.
Susurluk Belediye Başkanı Fahrettin Tan, kazadan sonraki durumun ilçe halkı üzerinde de olumsuz etki yaptığını söylüyor. Tan, bu konuda, "Susurluklular, gittikleri her yerde sanki kendilerine çete munsubu imişler gibi bakıldığı duygusunu taşıyorlar. Bazan çete muamelesi görüyorlar. Susurlukspor çevre ilçelere maça gidiyor, seyirciler karşılaşma sırasında 'Çetelerden hesap sorulacak' şeklindeki slogan atıyorlar. Böyle bir tepkiyle karşılaşmak futbolcularımızın moralini bozuyor. Susurluklu olduğumuzu söylediğimizde de 'Sizden korkulur' diyorlar. Biz bunları haketmiyoruz. Böyle anılmak canımızı çok sıkıyor" diyor.
Bu kötü izi silme çabası
Başkan Tan, ilçenin imajını değiştirmek için ilçenin tanıtımında önemli rol oynayan geleneksel ayran festivaline daha çok ağırlık vereceklerini söylüyor. Başarabilirler mi?
Kentin ortasında koskoca ayran bardağı anıtı var. Yıllardır ayran adına festival yapılıyor. Yolu Susurluk'tan geçen herkes bu ayrandan bir bardak içiyor. Susurlukluların geleneksel konukseverliğinde eksilen bir şey yok. Ama içlerinde onarılması gereken bir yara var. Sızlıyor.
Doğruluk derecesini bilmiyoruz, ama, bu imajdan kurtulmak için Susurluk'tan taşınanlar olduğu bile öne sürülüyor. Susurluk halkını hiç de hak etmedikleri bu eziklikten kurtarmak, öncelikle komşu kentlerin yöneticilerine düşüyor. Maçlarda atılan sloganların önlenmesi bile önemli bir adım sayılır.
Susurluk halkının, çete ilişkilerini ortaya çıkaran kazanın Susurluk'ta meydana gelmesi dışında olup bitenlerle ne ilgisi var ki?!