YY Kapalıçarşı

Hizmet

Dünyada bir benzeri bulunmayan eser

Kapalıçarşı

İstanbul'a gelen turistlerin mutlaka ziyaret ettikleri ilk üç mekandan biri olan Kapalıçarşı'nın ana caddesi, geçtiğimiz ay Eminönü Hizmet Vakfı'nın desteği, Eminönü Belediyesi ve çarşı esnafının işbirliğiyle yenilendi.

Hem turizm envanterindeki özgün yeri hem tarihsel niteliğiyle Kapalıçarşı, dünyanın sayılı iş merkezlerinden biri olarak tanımlanıyor. Kapalıçarşı'nın günde ortalama 50 bin kişi tarafından ziyaret edildiği varsayılıyor.

Türkiye'nin ilk büyük çarşısı olan bu mekan, son 10 yılda İstanbul'da birbiri ardınca açılan çok katlı iş merkezleri nedeniyle geçmişteki görkemini kısmen yitirmiş bulunuyor. Özellikle altın ve gümüş dükkanları, halıcıları, kürkçüleriyle ünlü Kapalıçarşı, yeniden eski günlerine kavuşmak amacıyla derlenip toparlanma süreci yaşıyor.

Bu süreçte, Çarşı'nın yapısal eksiklerinin de giderilmesi amacıyla bir dizi önlem alındı. Bu önlemlerin en kapsamlısı, Çarşı'nın ana caddesi sayılan Kalpakçılar Caddesi'nin altyapı ve zemin kaplamasının yenilenmesi oldu.

Yenilenme işlemi Eminönü Belediyesi ve Kapalıcarşı Esnaf Derneği'nin işbirliğiyle gerçekleşti. Toplam 75 milyar liraya mal olan projeye esnaf 50 milyar, Eminönü Hizmet Vakfı 25 milyar lirayla katkıda bulundu. Eminönü Belediyesi de projelendirme, ekipman ve teknik kontrol gibi unsurlarla destek verdi. Çarşı'nın yenilenme çalışmalarında, gece inşaat gündüz ticaret diye özetlenen ilginç bir yöntem uygulandı.

Çarşı kapandıktan sonra inşaat ekipleri içeri girerek zemini açtılar, 40 santimetre derine inerek altyapıyı düzenlediler, sabaha karşı beton döküp vakumla kuruttular ve zemini örtüp, üstünden geçilebilir duruma getirdiler. Her gece 10-15 metrelik bir bölüm olmak üzere çalışmalar bir ayda tamamlandı.

Bu çalışmayla, Kapalıçarşı, 1954 yılından bu yana en kapsamlı yenilenme işleminden geçirilmiş oldu.