Kalite
BELEDİYE HİZMETLERİNDE KALİTE ARAYIŞI BAŞLADI
Yola, yapıya, kaldırıma standard geliyor
Tüketicinin hak arayışındaki en önemli garantilerden biridir TSE damgası. Şimdi belediye hizmetleriyle ilgili de kalite standardı konuşulur olmaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TSE gibi üretilen veya satın alınan mal ve hizmetlerin standartlarını belirleyecek ve denetimini sağlayacak BESTEKOM isimli şirket kuruyor.
Yaşadığımız yüzyılın tüketim toplumlarında insanların harcamalarında artık "ihtiyaç" kadar önemli bir kavram da "kalite". Daha kaliteli mal almak ya da da daha kaliteli hizmete ulaşmak veya hizmetlerden yararlanmak tüketici eğilimlerinin yönünü çiziyor.
Bu yeni eğilimden belediyelerin de etkilenmesi neredeyse kaçınılmaz. Her geçen gün sorunlarıyla birlikte büyüyen İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi de artık ürettiği veya satın aldığı mal ve hizmetlerde standardizasyona gidiyor. Belediye, mevcut standartların yeterli olmadığı düşüncesinden hareketle TSE gibi mal ve hizmetlerde standart getirip denetleyecek fonksiyonlara sahip ve kısa adı BESTEKOM olan Büyükşehir Belediyesi Standartları Enstitüsü Koordinasyon Merkezi'ni kuruyor. Eğer bu yaşama geçirilirse TSE dışında standart üreten ve denetleyen ikinci kurumun BESTEKOM olacağı vurgulanıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Araştırma Müdürü Cengiz Güngör, Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimden önce standartların oluşturulacağı böyle bir yapılanmaya gidileceği sözü verdiğini hatırlatıyor. Güngör, şunları söylüyor:
"Başkanımızın söylediği örneğin kaldırımların belirli standartlara göre yapılması gibi dar anlamda standartların getirilmesiydi. Ama artık amacımız belediyenin ürettiği veya satın aldığı tüm mal ve hizmetlerin standardını oluşturmak ve bu standartlar çerçevesinde kontrolünün, denetiminin sağlanması. Bu yolla İstanbullulara daha kaliteli mal ve hizmet sunulacak."
Büyük kentler için önemli bir sorun olan yapılaşmada da standartların getirilmesi ile sağlıklı kentlerin oluşacağını belirten Güngör, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Türkiye'de yapı standardı, özellikle zemin altı standardı oluşturulmamış. Sadece TSE'nin hazırladığı bir standart var. Bu da kabul görmüş bir standardın tercümesi şeklinde. Örneğin, Türkiye'de en az deprem riski olan bölge Konya'dır. Dolayısıyla TSE'ni getirdiği yapı standartlarını biz Konya'ya uygularsak, daha fazla risk altında olan başka bir bölgede kötü sonuçlarla karşı karşıya kalırız. Vatandaş milyarlarca liraya ev alıyor. Ev alırken onun deprem kuşağında olup olmadığı gibi konuları bilmesi gerekiyor. Eğer vatandaş bilinçlenirse aldığı evin deprem riski olup olmadığını bilir. Dolayısıyla biz BESTEKOM bünyesinde böyle bir eğitim faaliyeti de başlatacağız. Bunun önemi anlatılacak ve halkı bilinçlendirmeye başlayacağız."
TSE ile ortak çalışılacak
Bu tür bir yapılanmanın uzun bir süreci gerektirdiğini belirten Cengiz Güngör, ilk aşamada mevcut standartların inceleneceğini söylüyor. Güngör, bunların içerisinde yerel şartlara uygun olanların belirleneceğini belirterek, "İkinci aşamada ise oluşması gereken standartları tayin edeceğiz. Daha sonra bunları öncelik sırasına göre sıralayacağız" diyor. Standartların belirlenmesinden sonra bunların uygulanmasına ve denetlenmesine geçileceğini vurgulayan Güngör, "Şu anda işin alt yapısını oluşturuyoruz. Amacımız bu hareketi kurumsallaştırmak" diye konuşuyor. Güngör, tüm bu çalışmalar sırasında TSE ile ortak çalışılacağını ifade ediyor. Artık TSE'nin getirdiği standartların direkt yerel yönetimlerle ilgili olmadığını kabul ettiğini vurgulayan Güngör, "Standartların oluşturulması sürecinde TSE'nin mevcut standartları baz alınacak. Ama bugün TSE de kabul ediyor ki, getirilen standartlar yerel yönetimlerin işlevlerini yerine getirmesinde yetersiz kalıyor. Bunları beraberce ele alacağız" diye ekliyor. Güngör, TSE'nin de böyle bir oluşum içine girme düşüncesinin olduğunu öne sürerek, şöyle konuşuyor:
"TSE yetkilileri, yerel yönetimlerle ilgili standartların olmamasından yakındıklarını belirtiyorlar. Bu yüzden İstanbul'un pilot bölge seçilip belediyelerin de standartlar konusunda çalışmalarını istediklerini belirttiler. Bizden sonra İzmir ve Ankara gibi diğer belediyeleri de bu tür bir uygulamaya geçirmeyi ve tüm ülkeye yaymayı planladıklarını söylediler. Bu yüzden BESTEKOM, bu anlamda büyük önem taşıyor."
Boşluk dolduruluyor
4077 sayılı tüketicinin korunmasına yönelik kanunda üretilen veya satın alınan mal ve hizmetlerde standartların uygulanıp uygulanmadığını denetleyecek kurumo larak Sanayi Bakanlığı bünyesinde kurulacak birimler gösteriliyor. Ancak bakanlık bünyesinde sadece Tüketici Hakem Heyetleri dışında birimlerin tahsis edilmediğini belirten Güngör bazı kesimlerin bu konuda belediyeleri adres gösterdiğini ifade ediyor. Güngör'e göre BESTEKOM'un kurulmasıyla belediye hem kanuni görevini yerine getirecek, hem de bir boşluk dolduracak.