Çevre
KOMŞU ÜLKELERİN ÇEVRECİLERİNDEN ORTAK SES
Karadeniz ölmesin
İstanbul'da düzenlenen toplantılarda Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkelerin temsilcileri buluştu. Boğazlardaki tehlikeyi dünyaya duyurmak için haziran ayında iki eylem yapıldı.
Haziran ayı çevre etkinlikleri bakımından yoğun geçti. Karadeniz ve Boğazlar için sivil toplum örgütlerinin düzenledikleri bir dizi eylem çevre etkinlikleri arasında ayrıcalıklı yer aldı.
5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle düzenlenen toplantılarda dünyamızın hızlı bir tükeniş içinde olduğu dile getirildi. Bu çerçevede Çevre Bakanlığı'nın önerisi ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla 7 Haziran 1998 Pazar günü İstanbul Boğazı'nda bir etkinlik düzenlendi. Yüzlerce teknenin katıldığı denizdeki etkinlik nedeniyle Boğaz, belli bir süre yüksek tonajlı gemilerin geçişine kapatıldı.
Boğaz'a kıyısı bulunan belediyelerin destek verdikleri denizdeki etkinliğe Çevre Bakanı İmren Aykut da katıldı. Tekneleri dolduran çevreciler, güneşli bir pazar gününü Boğazların petrol yolu olarak kullanılmasını protesto eyleminde geçirdiler.
Aynı gün Boğaziçi Köprüsü üstünde de küçük çevreciler ellerinde "Bize yaşanacak dünya bırakın", "Bizim dünyamızı tüketmeyin" gibi sloganların yazılı olduğu pankartlarla gösteri yaptılar.
İkinci Boğaz etkinliği
Petrol taşımacılığının artmasıyla Boğazlardaki tehlikelerin de artacağını vurgulayan çevreci kuruluşların düzenledikleri ikinci protesto eylemi de 28 Haziran Pazar günü yapıldı.
28 Haziran'da da Boğaz'a kıyısı bulunan belediyelerin desteğiyle sivil toplum örgütleri teknelerle renize açıldılar. Bu kez sloganlar petrolün yol açacağı tehlikelerle birlikte Karadeniz'deki kirlenmeyi de vurguluyordu.
Karadeniz için güç birliği
Haziran ayı içindeki bir önemli çevre etkinliği de Türkiye Çevre Kozası'nın girişimiyle gerçekleştirilen Karadeniz ve Boğazlar için Uluslararası Güç Birliği toplantıları oldu.
1993 yılında oluşturulan ve bir dayanışmayı ifade eden Türkiye Çevre Kozası, Boğazların üzerindeki tehdidin boyutunu anlatabilmek amacıyla hazırladığı programın en önemli halkası olan uluslararası dayanışma toplantısını İstanbul'da yaptı.
23-28 Haziran arasında gerçekleşen toplantılara, Karadeniz'e kıyısı olan Bulgaristan, Romanya, Ukrayna, Rusya ve Gürcistan'dan temsilciler de katıldılar.
28 Haziran'da yapılan Boğaz eyleminde uluslararası güç birliği adına bu temsilciler de yer aldılar.
Karadeniz İçin Uluslararası Güç Birliği; evsel ve sanayi atıklarıyla hızlı bir kirlenme yaşayan Karadeniz'in ölme noktasına gelmeden kurtarılmasını amaçlıyor. Bu amaç doğrultusunda uluslararası kamuoyu oluşturulması hedefleniyor. Asya petrollerinin Karadeniz limanlarına akıtılarak dünya pazarlarına sunulması da kirliliği ve bölge ülkeleri için tehlikeyi birden artıracağı için bunun önlenmesi tasarlanıyor.