Ramazan etkinlikleri

Vakfımız, Ramazan ayını, İslam dini açısından taşıdığı öneme uygun toplumsal kaynaşma ve dayanışma ortamı oluşturma anlayışıyla değerlendirmeye özen gösterdi.
Bu kapsamda iftar sofraları düzenlendi.

İftar sofraları, özellikle Vakfımızın kurulduğu 1994 yılı ve onu izleyen yıllarda, ramazan ayının kış mevsimine rastlaması nedeniyle yoksul aileler açısından önemliydi. Yardıma muhtaç aileler için iftar sofraları kadar önem taşıyan diğer bir husus da yakacak, gıda, erzak, giyecek ihtiyaçlarının karşılanmasıydı.

Soğuk kış akşamlarında muhtaç durumdaki ailelerin huzurlu bir ramazan ayı geçirmelerine katkı sağlamak için semt aralarındaki lokantalarda ya da uygun salonlarda yöre esnafının katkılarıyla iftar sofraları düzenlendi.

Mevsim özelliğine bağlı olarak, iftar saatinin mesai bitimine denk düşmesi nedeniyle çalışanların oruç açmalarına olanak sağlamak için de Eminönü iskele meydanında 500 kişinin oturarak yemek yiyebileceği iftar çadırı oluşturuldu. Eminönü Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen bu hizmet kapsamında günde ortalama 3 bin kişinin iftar yapmasına olanak sağlandı. Bu uygulama hayırsever iş insanları, sanatçılar ve bazı kurumlar tarafından finanse edildi.

Sonraki yıllarda Eminönü iskele alanının kullanımı konusunda Belediye’den destek alınamadığı için iftar çadırı uygulaması yapılamadı; ancak mahallelerde iftar sofraları ve muhtaç ailelere yardım uygulaması devam etti.

Bu kapsamda: muhtaç ailelere yılda iki kez birkaç ay yetecek miktarda (çay, şeker, pirinç, yağ, un vb) temel gıda maddelerinden oluşan erzak kolileri dağıtıldı.

Kurban Bayramı dönemlerinde hayırseverlerin vakfımıza yaptıkları kurban bağışlarından sağlanan gelir ve etler, erzak yardımlarının ana kaynağını oluşturdu. Kurban etleri soğuk hava depolarında muhafaza edilerek her ay muhtaç ailelere 2 kiloluk paketler halinde verildi.

Sosyal yardımlar kapsamında yapılan giyecek yardımları, Ramazan ve Kurban bayramları öncesi Vakfımızın belirlediği mekânlarda oluşturulan giyim mağazalarında yapıldı. Hayırseverlerin bağışlarıyla sağlanan giyecekler ve firmaların yaptıkları giyecek yardımları, belirtilen mekânlarda sergilendi. İhtiyaç sahipleri bu mekânlara gelip kendileri için uygun giyecekleri prova ederek alma imkânına sahip oldular.

Öğrenciler için ise öğretim yılı başlarken, çanta, kitap, kırtasiye paketleri yanında beden ölçülerine uygun giyecek ve ayakkabı dağıtımı yapıldı.

İstanbul Hizmet Vakfı, Eminönü Hizmet Vakfı adıyla hizmet verdiği dönemde yaptığı düzenli yardımlarla sonraki yıllarda resmi kurumların uygulamaları arasına giren bir “sosyal yardım programı” başlatmış oldu.

Eski ramazanlar sayfası için tıklayınız.

Ramazan eğlenceleri videosu