• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Yayınlarımız

YY Yerel yönetimler AB'ye hazır mı?

Ayın konusu

Avrupa'ya hazır mıyız?

Bu sorunun yanıtı İzmir'de düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıda arandı. Toplantıdan çıkan yanıt; henüz değil!

Geçen ay içinde yerel yönetimlerle ilgili uluslararası toplantılardan biri de İzmir'deydi.

19-20 Haziran günleri İzmir Prencess Hotel'de yapılan toplantının konusu Avrupa Birliği'nde Yerel Yönetimler'di.

Bu çerçevede Türkiye Yerel Yönetimleri Avrupa İçin Hazır mı? sorusuna da yanıt arandı.

Bu Uluslararası Konferans, Konrad Adenauer Vakfı, Türk Belediyecilik Derneği ve Ege Belediyeler Birliği'nin ortak çalışmasıyla gerçekleşti.

Türk devlet yapısı

İzmir'deki toplantı; Ege Belediyeler Birliği Başkanı sıfatıyla evsahipliği yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura'nın konuşmasıyla açıldı.

Türk Belediyecilik Derneği Başkanı sıfatıyla Balıkesir Belediye Başkanı Sami Gökdeniz, Konrad Adenauer Vakfı Türkiye Temsilcisi Dr. Wulf Schönbohm ve İzmir Valisi Kutlu Aktaş da birer konuşma yaptılar.

Toplantının ilk gününde İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürü Enis Yeter, "Türk Devlet Yapısında Belediyelerin Hukuki Statüleri" konulu bir tebliğ sundu.

Daha sonra 9 Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hüsnü Erkan'ın başkanlık ettiği oturumda Ege Bölgesindeki Belediyelerin Durumu ele alındı. Bu oturumun konuşmacıları Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, Burdur Belediye Başkanı Armağan İlci, Aliağa Belediye Başkanı Hakkı Ülkü'ydü.

Avrupa yolunda

9 Eylül Ünivesitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Zerrin Toprak Karaman da Türk Yerel Yönetimlerinin İşlevselliği konulu bir tebliğ sundu.

İlk günün son çalışması Ankara Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ruşen Keleş'in yönettiği Türk Yerel Yönetimleri Avrupa Yolunda konulu paneldi.

Panelistler ise Hasan Subaşı (Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı), Muzaffer Önder (Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı), Adil Aygün (Manisa Belediye Başkanı), Prof. Dr. Arif Ersoy (Çorum Belediye Başkanı), Prof. Dr. Ayşe Bayraktar (Bornova Belediye Başkanı), Kemal Baysak (Karşıyaka Belediye Başkanı), Nuri Ertan (Çeşme Belediye Başkanı), Bülent Baratalı'ydı (Urla Belediye Başkanı).

İlk gün etkinlikleri, Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Manfred Unger tarafından verilen bir kokteylle son buldu.

Hukuki durum

Uluslararası Konferans'ın ikinci gününde çalışmalar, oturum başkanlığını Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Rezzan Tatlıdil'in yaptığı Avrupa Entegrasyon Sürecinde Federalizm ve Bölgeselleşme konulu tartışmayla başladı. Bu bölümün konuşmacısı Dr. Günter W. Dill idi.

Oturum başkanlığını Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Bülent Göksel'in yaptığı toplantının konusu ise Doğu Almanya Örneği Çerçevesinde Merkezi Yerel Yönetimlerden Federal Yerel Yönetimlere Geçiş idi. Bu oturumda konuşmacı Cottbus Büyükşehir Belediye Başkanı Waldemar Kleinschmidt idi.

Oturum başkanlığını Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ercan Tatlıdil'in yaptığı bölümde, AB Türkiye Temsilcisi Jörg Van Kettelsen "Avrupa Hukukunun Yerel Yönetimlere Etkisi" konulu bir konfarens verdi.

Günün sonundaki Türkiye'deki Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi konulu paneli DYP İzmir Milletvekili Hasan Denizkurdu yönetti. Yerel yönetimlerin özerklik, kaynaklar ve seçim yasası açısından değerlendirildiği panele Meclis'te grubu bulunan partilerin temsilcileri katıldı.

Sonuç

İzmir'deki bu toplantı Türkiye'de yerel yönetimlerin eksiklerini ortaya koyması bakımından son derece yararlı bir çalışma olarak niteleniyor.

Konferansta söz alan konuşmacılar, özellikle Türk yerel yönetimlerini Avrupa'dan ayıran en önemli etkenen daha güçlü bir yerel yönetim için gerekli yapıya sahip bulunmayışları olduğunu vurguladılar.

Avrupa Birliği'ne yönelen Türkiye'nin bu önemli eksiğini giderecek önlemlerin alınması görevi, kuşkusuz merkezi yönetime düşüyor .

Sunulan tebliğlerde bu amaca ulaşacak yoldaki eksikler dile getirildi.

Haberin içinden

Herkes üzerine düşeni yapmalı

İzmir'deki uluslararası konferansta yerel yönetimlerle ilgili son derece yararlı görüşler ortaya konuldu.

Bu konferans, Türkiye'ye özgü garip bir açmazı sergilemesi bakımından da güzel bir örnekti. Bir kere daha görüldü ki, hemen herkes eksiklerin varlığını kabul ediyor, buna bağlı olarak neler yapılması gerektiği konusunda görüş birliği taşıdıkları islenimi doğuyor; amma ve lakin, çözüm yolunda adım atılması mümkün olmuyor.

İşte Türkiye'ye özgü açmaz bu!

Türk siyasetçileri bu zinciri kırmalı.

Üzerine basa basa söylüyoruz; yapılması gerekenleri yapma konusunda dünya gerçekleri doğrultusunda adım atılabilmeli.

Bizim yerel yönetimlerle ilgili olarak yıllardır gördüğümüz şu:

Siyasetçilerimiz karakolda doğru söyler mahkemede şaşar tablosu sergiliyorlar.

Toplantılarda, seminerlerde, forumlarda, sıkıntıları son derece doğru yansıtıyorlar; ancak, bir türlü Meclis'te bu doğrultuda gerekeni yapmıyorlar.

Bunun sağlanması konusunda yerel yönetimlerin sorumluları da üzerlerine düşeni -ne yazık ki- yerine getirmiyorlar.

Çünkü…

Pek azı dışında, belediye başkanları, belediye ve il genel meclisleri üyeleri bir siyasî partiye mensuptur. Çektikleri sıkıntıları en iyi kendileri biliyorlar. Peki, mensup oldukları partileri bu sıkıntıların giderilmesi konusunda niçin ikna edemiyorlar?

Yerel yönetimlerin yeniden yapılanması gereğine inanan herkes, en yakınından başlayarak bu yolda gücünü kullanmalıdır. Yerel yönetimleri Avrupa'ya hazırlamak hepimizin görevi.

*

Uluslararası konferansı düzenleyen kuruluşların kimliği

Konrad Adenauer Vakfı

1964 yılında Almanya'da, demokrasiyi güçlendirmek ve geliştirmek, ulusal ve kültürel sınırlar arasında karşılıklı anlayışı pekiştirmek, yoksulluğun ve çevresel felaketlerin temel nedenleri ile savaşmak, dünya ölçeğinde aktif bir barış siyaseti yürütmek amacıyla kurulmuş olan Konrad Adenauer Vakfı, 100'ü aşkın ülkede ve 13 yıldır Türkiye'de faaliyet göstermektedir.

Konrad Adnauer Vakfı;

* Türk Belediyecilik Derneği (TBD) ile "Yerel Yönetimler Projesi'ni,

* Türk Demokrasi Vakfı (TDV) ile "^Demokrasi ve Parlamentolar arası Diyalog Projesi"ni,

* Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİB) ile "Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Projesi"ni,

* 1997 yılında, mesleki yönden gezeteciliğin seviyesini ve medyanın kalitesini yükseltmeyi hedefleyen "Medya Projesi"ni yürütmektedir.

*
Türk Belediyecilik Derneği

1945 yılında yurdumuzda belediyeciliğin ve şehirciliğin gelişmesi ve geliştirilmesi düşünce ve isteğine sahip bazı öğretim üyeleri ve bilim adamları tarafından kurulmuş bir dernektir.

Türk belediyeciliğinin ve yerel yönetimlerin çoğulcu, özgür, çağdaş, demokratik yapı içinde gelişmesi ve demokratik yapımızın temel ögesi olmaları yolunda çaba harcamakta; birçok seminer, sempozyum, uluslararası konferans ve yuvarlak masa toplantıları düzenlemektedir.

Eksilmeyen bir coşku ve özveri ile sürdürülen bu çabaların sonucu, dernek, gerek Türkiye'de gerekse uluslararası platformda önem ve etkinliğini kanıtlamıştır.

*

Ege Belediyeler Birliği

Ege Belediyeler Birliği, 1986 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Burhan Özfatura tarafından kurulmuştur.

Birliğin merkezi İzmir'dedir. Birliğin amacı, belediyelerin mali imkanlarını ortak çaba ile birleştirip daha etkin ve verimli biçimde kullanılmasını sağlamak için belediyelerin kanun, tüzük, yönetmeliklerde belirli mecburi ve isteğe bağlı görevlerinin ifasının teknik ve mali imkanlarının yetersiz olduğu ahvalde, planlama, konut, finansman, kent yönetimi, kültür ve eğitim hizmetleri, turizm ve tanıtma hizmetleri, çevre sağlığı ve korunması hizmetlerinin yerine getirilmesinde; su, kanalizasyon, ulaşım, trafik gibi yenileme rekreasyon türü fiziki ve sosyal altyapı ve yapı malzemelerinin sağlanmasında belediyelere yardımcı olmaktır.

Birliğin çalışma alanı, birliğe üye belediyelerin ayrı ayrı yetkili bulundukları çalışma alanının tümünü kapsamaktadır. 330 üyesi bulunmaktadır.

 

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.865834.0015
Euro37.658837.8097
Dilber Abla
İHV Gönüllüsü