• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
Yayınlarımız

Kapalıçarşı altyapı çalışması

Kapalıçarşı yenilendi

Tarihi Kapalıçarşı’nın sayıları hızla artan AVM’ler karşısında uğradığı müşteri kaybı ciddi bir sorun halini almıştı. Çarşı esnafının rekabet gücünü olumsuz etkileyen bir unsur da altyapı eksikliğiydi.

Buna bağlı olarak sık yaşanan elektrik kesilmeleri Kapalıçarşı’nın saygınlığını zedeliyordu. Yeraltı kablolarının değişmesi, bunun için de başta ana cadde olmak üzere Kapalıçarşı’daki yolların kazılması gerekiyordu. Çarşı yollarının kazılması ise hemen hemen “imkansız” sayılıyordu.

Kapalıçarşı esnafı ile Eminönü Belediyesi işbirliği yaparak çözüm arıyordu. Sonunda çözüm bulundu: Çarşı yolları gece kazılacak gündüz kapatılarak müşteri geçişine uygun hale getirilecekti. Kazı yapılması ve hafriyat sonrası kazılan bölümlerin insan geçişine uygun hale getirilmesi için her gün 8 saatlik bir süre vardı. Kazılan bölümlerin üzeri gündüzleri kalın saç bloklarla örtülüyor, Çarşı’ya gelen turistler herhangi bir engelle ve toprak artığı ile karşılaşmadan bu çelik bloklar üzerinde dolaşabiliyordu. Üzerinde insanların dolaştığı bu çelik blokların altında da teknik elemanlar kablolama ve diğer çalışmaları yürütebiliyordu. Hergün belli bir bölüm tamamlanarak 30 günde bitirilmesi öngörüldü.  

Esnaf bir gün bile dükkân kapatmayı göze alamıyordu. Gece inşaat gündüz ticaret formülü başarıyla uygulandı. Kapalıçarşı’nın 50 yıldır bakım görmeyen altyapı donanımı bu yöntemle yenilendi. Bazı günler -çalışma koşullarına bağlı olarak- hedeflenen bölümler tamamlanmasa da sonraki günlerde telafi edilerek çalışma tamamlandı.

Eminönü Hizmet Vakfı (İHV) kuruluş senedinde de belirtilen ilkeler kapsamında bu yenileme çalışmalarına katkı sağladı.



Bu fotoğraf 2019 Nisan ayında çekildi. 1998 yılında yapılan onarım sırasında konulan kapaklar Kapalıçarşı ana caddesinde halen duruyor. (Arşiv bilgileri arasına güncel veri olarak eklenmiştir.)





Kapalıçarşı’nın tarihçesi

Kapalıçarşı’nın bir bölümünü oluşturan ilk çarşının Bizans döneminden kaldığı ifade ediliyor. Yaklaşık 1500 metrekarelik bir alandaki bu çarşı 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet zamanında yenilenip büyütülüyor. Sonraki yıllarda da hem yapı malzemesi hem yayılma alanı değişerek günümüze gelen Kapalıçarşı, dünyadaki en eski alışveriş merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Bugün 45 bin metrekarenin  üstünde kapalı alana sahip olduğu belirtilen Kapalıçarşı ile ilgili olarak kapalicarsi.com.tr sitesinde şu bilgiler yer alıyor:
Kapalıçarşı 110 bin 868 m2’lik bir alana yayılmış, 45 bin m2 kapalı alana, 65 sokak üzerinde 3600 dükkân ve 14 hana sahiptir. Günümüzde çoğu değişikliğe uğrasa da Kapalıçarşı’nın sokakları ve hanlarının taşıdığı adlar ile eskiden orada ne yapıldığını ne satıldığını anlamak mümkündür.

Kapılar: Beyazıt, Çarşıkapı, Çuhacıhan, Kuyumcular, Mahmutpaşa, Nuruosmaniye, Örücüler, Sepetçihan, Takkeciler, Tavukpazarı ve Zenneciler.

Hanlar: Ağa, Alipaşa, Astarcı, Balyacı, Bodrum, Cebeci, Çukur, Çuhacı, Hatipemin, İçcebeci, İmamali, Kalcılar, Kapılar, Kaşıkçı, Kebapçı, Kızlarağası, Mercan, Perdahçı, Rabia, Safran, Sarnıçlı, Sarraf, Sepetçi, Sorguçlu, Varakçı, Yağcı, Yolgeçen, Zincirli ve Evliya.

Sokaklar: Acıçeşme, Ağa, Altuncular, Aminçiler, Araracıoğlu, Aynacılar, Basmacılar, Çuhacıhanı, Bitpazarı, Fesçiler, Ganiçelebi, Hacıhasan, Hacıhüsnü, Hacımemiş, Halıcılar, Hazırelbiseciler, İplikçiler, Kahvehane, Kalpakçılar, Karakol, Karamanlıoğlu, Kavaflar, Kazazlar, Keseciler, Kilitçiler, Kolancılar, Koltukçu, Kürkçüler, Lütfullahefendi, Mercançıkmazı, Muhafazacılar, Mühürdaremin, Ortakazazcılar, Örücülerhamamı, Parçacılar, Perdahçılar, Püskülcüler, Reisoğlu, Ressam, Sahaflarbedesteni, Sandal, Sandalbedesteni, Serpuççular, Sıraodalar, Sipahi, Tacirler, Takkeciler, Tavukpazarı, Terlikçiler, Terzibaşı, Terziler, Tuğcular, Varakçıhan, Yağlıkçılar, Yarımtaşhan, Yeşildirek, Yorgancılar, Yüncühasan ve Zenneciler.

Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.091634.2282
Euro37.013337.1616
Dilber Abla
İHV Gönüllüsü